Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ αποφεύγει σύλληψη για εγκλήματα πολέμου λόγω Βρετανικής διπλωματικής ασυλίας



tzipi-livni.si
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι έλαβε διπλωματική ασυλία από τη Βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα για να αποφύγει πιθανή σύλληψη για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.
Η πολιτικός της Σιωνιστικής Ένωσης παρακολουθούσε στο Λονδίνο την Διεθνή Σύνοδο Κορυφής των πιο Ισχυρών Γυναικών, όπου μίλησε για το ισραηλινό πολιτικό κλίμα και το μέλλον του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Η Λίβνι ήταν σε θέση να πληρεί τις προϋποθέσεις για νομική ασυλία κανονίζοντας συναντήσεις με Βρετανούς αξιωματούχους, εκμεταλλευόμενη ένα νομικό κενό που προστατεύει τους Ισραηλινούς στις επίσημες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έπρεπε να χρησιμοποιήσει το κενό εφόσον ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης προσέφυγαν με επιτυχία σε ένα βρετανικό δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης στο όνομά της, εν όψει της επίσκεψης τον Δεκέμβριο του 2009.
Ως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2008-09, η Λίβνι συμμετείχε στην απόφαση να αναλάβει στρατιωτική δράση ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ίδια η εκτόξευση ρουκετών ήταν απάντηση σε ένα περιστατικό στις 4 Νοεμβρίου του 2008, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν αρκετούς μαχητές της Χαμάς σε μια στρατιωτική εισβολή.
Η Λίβνι δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη χρονική στιγμή: ”Έχουμε αποδείξει στη Χαμάς ότι έχουμε αλλάξει την εξίσωση. Το Ισραήλ δεν είναι μια χώρα πάνω στην οποία ρίχνετε πυραύλους και δεν ανταποκρίνεται. Είναι μια χώρα που όταν πυροβολείς στους πολίτες της, απαντά με το να γίνεται άγρια ​​- και αυτό είναι πολύ καλό”.
Picture 2
Μια έρευνα του ΟΗΕ βρήκε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπερβολική βία που άδικα είχε αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό, καθώς και τη χρήση Παλαιστίνιων ως ανθρώπινες ασπίδες, υποχρεώνοντάς τους να εισέλθουν σε σπίτια που θα μπορούσαν να είναι παγιδευμένα.
Περίπου 926 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ είχε παραβιάσει τα άρθρα της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Υποστηρικτές της Παλαιστίνης θεωρούν ότι η Λίβνι ευθύνεται για αυτά τα εγκλήματα πολέμου.
Η Λίβνι, μέλος του Ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνεσέτ, εγκατέλειψε το ταξίδι της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εξέδωσε στη Λίβνι μια προσωπική συγγνώμη.
Η Βρετανική κυβέρνηση είναι θεωρητικά σε θέση να ασκήσει δίωξη στη Λίβνι με την υποψία για εγκλήματα πολέμου.
Με τη χρήση της ”οικουμενικής δικαιοδοσίας”, το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει στα βρετανικά δικαστήρια να καλύπτουν σοβαρά αδικήματα όπως τα εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια και ομηρία, ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν.
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο τον Σεπτέμβριο του 2011 για να αποφευχθούν περαιτέρω διπλωματικά επεισόδια.
Το Κοινοβούλιο άλλαξε τη νομοθεσία, έτσι ώστε η κεφαλή της ποινικής δίωξης πρέπει να δώσει την έγκριση στο αίτημα για εντάλματα σύλληψης στο πλαίσιο της καθολικής δικαιοδοσίας.
Η Βρετανική κυβέρνηση έχει επίσης δώσει αυτόματη ασυλία σε όλους τους Ισραηλινούς στις επίσημες επισκέψεις στη Βρετανία, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Ως αποτέλεσμα, βρετανικά δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα για ένα νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον της Λίβνι ενόψει της επίσκεψης της αυτήν την εβδομάδα.
Το μέλος της Σιωνιστικής Ένωσης εκμεταλλεύτηκε το νομικό κενό για να παρακολουθήσει την Διεθνή Σύνοδο Κορυφής των πιο Ισχυρών Γυναικών, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα στην εβραϊκή γλώσσα Yedioth Ahronoth.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Tobias Ellwood για να υποβάλει αντίγραφο της έκθεσης 275 σελίδων του Ισραήλ για την Επιχείρηση Protective Edge, την θανατηφόρα επίθεση το περασμένο καλοκαίρι από την Ισραηλινή Πολεμική Δύναμη (IDF) εναντίον της Γάζας.
Η έκθεση κατηγορεί για τα θύματα του πολέμου την Χαμάς στη Γάζα και δηλώνει ότι η επίθεση του Ισραήλ είναι «νόμιμη» και «θεμιτή».
Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Κάπου 73 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, από τους οποίους όλοι εκτός από έξι ήταν στρατιώτες.
Η Λίβνι είπε στον Ellwood: «Είναι σημαντικό το γεγονός η Βρετανική κυβέρνηση να έχει μια ακριβή εικόνα της πραγματικής, ηθικής και νόμιμης πραγματικότητας, επειδή η έκθεση του ΟΗΕ αναμένεται να είναι τόσο διαστρεβλωμένη και αντι-Ισραηλινή”.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, μια δημοσιογράφος του BBC Newsnight αμφισβήτησε την Λίβνι για τη συμμετοχή των γονέων της στο Irgun, μια παραστρατιωτική οργάνωση που χρησιμοποίησε βία εναντίον των Άγγλων στον αγώνα της για ένα ανεξάρτητο Ισραήλ. Η Λίβνι ρωτήθηκε αν θα περιέγραφε τους γονείς της ως τρομοκράτες.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ αρνήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της Χαμάς και του Irgun.
Είπε στη δημοσιογράφο του BBC, Evan Davis: ”Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ εκείνων που πολεμούν ένα στρατό, το Βρετανικό στρατό, και μεταξύ όλων αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή μας που ψάχνουν για να σκοτώσουν πολίτες”.
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου