Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών: Η Μεγάλη Απελευθέρωση

Όσο κι αν φαίνεται περίεργος ο τίτλος. Το βιβλίο του νεκρού δεν έχει να κάνει με τίποτα το σκοτεινό ή κακό.
Το αρχαίο Θιβετιανό βιβλίο αναφέρεται στο τι συμβαίνει στην συνείδηση κατά τη διάρκεια του θανάτου του φυσικού σώματος και της μετενσάρκωσης και παρέχει οδηγίες για το πως κάποιος κατά τη στιγμή του θανάτου του θα είναι έτοιμος ώστε να ενωθεί με το φως αντί να συνεχίσει τον κύκλο των απανωτών μετενσαρκώσεων.

Τα έξι bardo
Κατά τον Θιβετιανό βουδισμό, ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου χωρίζεται σε έξι διαστήματα που λέγονται bardo.
Bardo σημαίνει στα θιβετιανά (ενδιάμεσο διάστημα).
Το πρώτο bardo είναι η περίοδος ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο (Shinay bardo ).
Το δεύτερο bardo είναι αυτό των ονείρων (milam bardo)
To τρίτο bardo είναι αυτό του διαλογισμού (δεν το βιώνουν όλοι συνειδητά, παρά μόνο μερικές φορές καταλάθος εκτός κι αν ασκούν διαλογισμό) (Samten bardo)
Το τέταρτο bardo είναι αυτό της στιγμής του θανάτου (Chikkhai Bardo). είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος και το κάθε ον βιώνει το καθαρό φως, είναι μια μόνο στιγμή κι αν την αναγνωρίσει μπορεί να ενωθεί με το σύμπαν για πάντα, συνήθως όμως δεν τη συνειδητοποιεί και πάει στο επόμενο
To πέμπτο bardo (Chonyid bardo) είναι αυτό των παραισθήσεων.
Το έκτο bardo είναι αυτό της μετάβασης. όταν δηλαδή η συνείδηση μπαίνει σε ένα νέο σώμα (Sidpai bardo).
Η yoga των ονείρων (Milam) Όπως λέγαν και οι αρχαίοι Έλληνες (και συμφωνούν οι θιβετιανοί), ο ύπνος είναι ο δίδυμος αδερφός του θανάτου. Η κατάσταση των bardo που έχουν να κάνουν με τον θάνατο, μοιάζει πολύ με ένα όνειρο.
Όπως στο όνειρο βλέπει κανείς μπροστά του τις διάφορες καταστάσεις της ημέρας ή τις προσδοκίες του, επιθυμίες και φόβους να πραγματοποιούνται. Έτσι τα βιώνει και στο bardo του θανάτου.
Το "καθαρό φως" το βιώνει κανείς και στον ύπνο του. Αλλά δεν το καταλαβαίνει συνήθως. Το βιώνει κάθε ον κατά τον ύπνο του και τον θάνατο του. (Η βουδική φύση δεν είναι προνόμιο μόνο του ανθρώπου).
Όπως είναι δύσκολο για κάποιον ανεκπαίδευτο να καταλαβαίνει πότε ονειρεύεται. Έτσι είναι δύσκολο να καταλάβει ότι έχει πεθάνει. Τα βιώνει όλα σαν να συμβαίνουν στη ζωή του, όπως περίπου στην ονειρική κατάσταση. Έτσι η yoga των ονείρων ετοιμάζει τον ασκούμενο για την στιγμή του θανάτου.
Ώστε να έχει επίγνωση της κατάστασης του και να μπορεί να ελέγξει αυτή τη κατάσταση. Σκοπός του ασκουμένου είναι να πετύχει την φώτιση και να ξεφύγει από τον κύκλο της σαμσάρα (μετενσαρκώσεις) ή να ελαχιστοποιήσει το αρνητικό του κάρμα (μέσω της συνειδητότητας) και να πετύχει μια ευνοϊκή μετενσάρκωση.
Ένα από τα ιερότερα βιβλία στον κόσμο και περιγράφει τι βιώνουν όσοι είναι κλινικά νεκροί. Γράφτηκε το 8ο αιώνα και είναι ένας οδηγός για όσους πεθαίνουν.
Είναι ένας χάρτης για το ταξίδι που κάνουμε στην μεταθανάτια ζωή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου