Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ



Η Ιστορία της Αιγύπτου έχει γοητεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ταξιδεύουν εκεί για να θαυμάσουν τα απίστευτα μνημεία που άφησε πίσω του ο τεράστιος πολιτισμός των Αρχαίων Αιγυπτίων, τις πυραμίδες. Τους τάφους δηλαδή για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους ή συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου. Γύρω στα 2500 π.Χ., ξεκίνησε ένα γιγαντιαίο έργο που η κατασκευή του, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, απασχόλησε 100.000 εργάτες και χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς. Το αποτέλεσμα ήταν να κατασκευαστεί ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το μοναδικό που έφτασε σχεδόν άφθαρτο μετά από 4.500 χρόνια, ως τις μέρες μας. Μαζί του έφερε τη γοητεία εκείνου του αρχαίου λαού, αλλά και πολλά μυστήρια.
Ερευνητές είπαν πως η διάταξη των τριών πυραμίδων τής Γκίζας αντιστοιχεί στη θέση που είχαν τα τρία άστρα του Ωρίωνα, του αστερισμού που οι Αιγύπτιοι ταύτιζαν με τον Όσιρι τον θεό της ανάστασης. Η Σφίγγα ίσως καθορίστηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα έτσι ώστε να δείχνει την ανατολή του ήλιου στο ζώδιο του Λέοντα (ζώο που αναπαριστά η Σφίγγα). Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν: η Πυραμίδα του Χέοπα, η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η Πυραμίδα του Μυκερίνου.
Η μεγάλη πυραμίδα Έχει ύψος 146 μ. και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230μ. καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετρ. μ. και το υπολογιζόμενο βάρος της φθάνει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου αποτελούν το μεγαλύτερο μυστήριο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. αναπάντητο ερώτημα, το ποιος τις έφτιαξε και με ποιο τρόπο. Η δυσκολία εξήγησης ώθησε κάποιους να υποθέσουν ότι οι πυραμίδες είναι έργο εξωγήινων πολιτισμών που επισκέφτηκαν τον πλανήτη μας 10.000 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού. Με απίστευτη συμμετρία, φανταστικές λεπτομέρειες και μία άγνωστη διαδρομή μέχρι την σαρκοφάγο κανείς δεν γνωρίζει πως κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες. Αν κάποιος επισκεφθεί το Κάιρο και περιμένει υπομονετικά στην ουρά να μπει από την μικρή τρύπα στο εσωτερικό θα καταλάβει ότι ακόμη και το οξυγόνο τελειώνει και χρειάζεται υπερπροσπάθεια να για ξαναβγείς στην έρημο.  
όπως πιστεύεται οι αρχαίοι αρχιτέκτονες επέλεξαν τον τελευταίο πετρώδη όγκο της Λυβικής πεδιάδας, πριν από το δέλτα του Νείλου στην πεδιάδα της Γκίζας. Οι ογκόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν στην Γκίζα ήταν δύο τύπων. ο πρώτος έφτανε με πλοία από μακρινά λατομεία μέσω του Νείλου,  και ο δεύτερος από τα λατομεία που βρίσκονταν γύρω από το βράχο, ο οποίος πήρε τελικά τη μορφή της Σφίγγας. Πώς μεταφέρθηκαν όμως οι ογκόλιθοι στο ύψος των 146 μέτρων της πυραμίδας του Χέοπα;. Πώς θα μπορούσαν να ανεβάσουν ογδόντα εργάτες έναν ογκόλιθο τριών τόνων; Μερικές υποθέσεις βασίζονται στη χρήση διαφόρων ειδών μηχανών. Άλλες, επικεντρώσουν την προσοχή τους στις ράμπες, χάρη στις οποίες οι εργάτες μετέφεραν τους ογκόλιθους. 
Ο πρώτος που προσπάθησε να εξηγήσει το πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες ήταν ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, το 480 π.Χ. Και ήταν ο πρώτος που μίλησε για ένα είδος μηχανής: την ανυψωτική αιώρα. Εξωτερικά, η πυραμίδα του Χέοπα είναι επιστρωμένη με πλάκες από γρανίτη
Το εσωτερικό είναι λαβύρινθος από διαδρόμους και δωματιάκια, που εμπόδιζαν την εύκολη διείσδυση στον κύριο χώρο, όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος του Φαραώ.
diasimes istories

1 σχόλιο: