Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ "ΑΦΑΝΤΟ ΜΟΝΑΧΟ" ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΗΠΟΥΡΑΙΩΝ

Το blog απόρρητο ταξίδεψε μέχρι την Κεφαλονιά, και συζήτησε με την τοπική κοινωνία για τα παραξένα που συμβαίνουν σε αυτόν τον υπέροχο τόπο. Βρισκόμαστε στο Ληξούρι. Σάββατο βράδυ βρεθήκαμε σε μια ψησταριά μαζι με την συντροφιά μιας κεφαλονίτικης παρέας που γνωρίσαμε εκεί όπου κάποια στιγμή πάνω στην συζήτηση μας προτείνουν να πάμε στη Μονή Κηπουραίων που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα απο την πόλη. Μια τόση μικρή απόσταση, ώστε να γνωρίσουμε τον ένα και μοναδικό καλόγερο που βρίσκεται εκεί για πάνω απο 50 χρόνια.  Παλεύει μόνος του με την ψυχή του και με τους χοντρούς πέτρινους τοίχους της Μονής που μετά απο τον μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς κατέρρευσαν και αναστηλώθηκαν απο τα χέρια του μοναχού!
Είναι κοινό μυστικό στην τοπίκη κοινωνία του Ληξουρίου ότι ο πάτερ Ευσέβιος τα βράδια εξαφανίζεται και παίρνει μαζί του και τον σταυρό που αποτελείται απο κομμάτια του Τίμιου Σταυρού και φιλοξενείται στο μοναστήρι πάνω απο 300 χρόνια. Μάλιστα πολλοί απο ότι μας είπαν, έχουν αποπειραθεί να τον κλέψουν αυτόν το σταυρό κατά καιρούς, αλλά ο πάτερ Ευσέβιος τους χαλάει τα σχέδια.

Προχωρόντας προς τη μονή το τοπίο είναι μαγευτικό, τα μικρά κεφαλονίτικα χωριά σκαρφαλωμένα στα βράχια με τα ασβεστωμένα πεζούλια, τα πολύχρωμα σπίτια και τις εκκλησίες με τα παλιά μάρμαρα, ξυπνάνε μνήμες ελληνικές, άφθαρτες στο χρόνο. Οι Κεφαλονίτες μετά απο τον μεγάλο σείσμο που ισοπέδωσε το νησί κατεδάφισαν όλα σχεδόν τα κτήρια, εκτός απο τις εκκλησίες που παρόλο τις μεγάλες ζημιές που είχαν υποστεί πολλές απ’ αυτές τις εχτίσαν ξάνα με ευλάβια και με την παλιά αρχιτεκτονική λιθάρι - λιθάρι.

Περνώντας τα χωριά ο δρόμος συνεχίζει και το τοπίο γίνεται πιο άγριο, πιο μοναχικό και πιο μυστηριώδες, με μεγάλους κατακόρυφους βράχους να καταλήγουν στην θάλασσα και απο πάνω τους αραιή βλάστηση, σπηλιές και μεγάλες πέτρες που χοροπηδάνε απο πάνω τους τα αγριοκάτσικα. Σ’ έναν απο αυτούς τους βράχους είναι χτισμένη και η Μονή Κηπουραίων.
Φτάσαμε εκεί κατά τις τρείς και μισή το μεσημέρι, υπήρχαν και άλλοι επισκέπτες στο μοναστήρι κυρίως ξένοι τουρίστες, προχωρήσαμε μέσα και εκεί βρήκαμε έναν κύριο να βάφει κάτι κάγκελα και τον ρωτήσαμε που είναι ο καλόγερος, αυτός μας απάντησε ότι ο καλόγερος αυτή τη στιγμή ξεκουράζεται και ότι θα τον βρούμε εκεί μέτα τις τέσσερις και μέχρι την δύση του ηλίου. Όταν ρωτήσαμε που πάει μετα την δύση του ηλίου, ο κύριος αυτός μα ς χαμογέλασε δεν μας απάντησε και μας είπε "κάντε μια βόλτα και έλατε αργότερα".
Όντως κάναμε την βόλτα μας και πήγαμε ξανά στο μοναστήρι όπου βρεθήκαμε επιτέλους με τον καλόγερο πάτερ Εύσεβιο.Στην όψη ο καλόγερος είναι ένας άνθρωπος μικροκαμωμένος με παλιά φθαρμένα ράσα και μιά ήσυχη διαπεραστική ματιά, μας καλωσόρισε και δέχτηκε να καθήσει μαζί μας να μιλήσουμε.


Το πρώτο πράγμα που τον ρωτήσαμε ήταν για τον πολύτιμο σταυρό και για τις φήμες που κυκλοφορούν στο Ληξούρι για την εξαφάνιση του και τους κλέφτες που προσπαθούν κατα καιρούς να κλέψουν το πολύτιμο αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας. Ο καλόγερος δεν απάντησε σε καμία απο τις ερωτήσεις αλλά ούτε και διέψευσε αυτές τις φήμες. Όταν του είπαμε μετά με ποιό διακριτικό τρόπο  αν πρέπει να πιστεύεουμε στα"θαύματα" που αφορούν την συγκεκριμένη Μονή αυτός μας έγνεψε το κεφάλι του καταφατικά.

Ύστερα στρέψαμε την συζήτηση στην Ελλάδα, του είπαμε ότι μας απασχολούν πολύ τα γεγονότα που συμβαίνουν στην χώρα μας και επειδή την αγαπάμε ανησυχούμε για το μέλλον της. Άστραψε αμέσως το πρόσωπο του, χάρηκε που θα συζητούσαμε αυτο το θέμα και το πρώτο που μας είπε ήταν ότι ακόμα δεν έχουμε δεί τίποτα καί ότι αυτή είναι η αρχή απο μια σειρά τραγικών γεγονότων πού θα συμβούν στο μέλλον αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας.

'Οταν τον ρωτήσαμε στην συνέχεια για το ποιός ευθύνεται πραγματικά γι΄ αυτήν την κατάσταση μας είπε με έντονο ύφος οι Μασόνοι! Αυτοί ουσιαστικά κρύβονται πίσω από κάθε καταστροφικό σχέδιο που αποδυναμώνει την χώρα μας οικονομικά, ηθικά, και πνευματικά.
Δηλαδή πάτερ του απαντάμε οι Εβραίοι, γιατί ουσιαστικά αυτοί κινούν τα νήματα της Μασονίας. Ναί παιδιά μου μας απάντησε, γι' αυτό μας είπε χαρακτηριστικά κατά λέξη " Η νέα γενιά πρέπει να ορθώσει το αναστημά της, να αφυπνιστεί και να τους πολεμήσει, να μην αποκοιμηθεί!".
Μετά απ’αυτήν την εύστοχη απάντηση που μας έδωσε ο καλόγερος κοιταχτήκαμε και σχεδόν ομόφωνα τον ρωτήσαμε με ποιόν τρόπο θα μπορούσε κανείς να πολεμήσει αυτούς τους πανούργους ανθρώπους "εντεταλμένους του σατανά " όπως τους αποκάλεσε και ο ίδιος. Εσείς οι νέοι είπε να διώξετε τους πολιτικάντηδες, και να φτιάξετε μία ομάδα από δέκα άτομα πατριώτες και να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας!...Ο λαός θα ακολουθήσει αυτήν την κίνηση και ο ίδιος ο θεός άμα είναι αγνές οι προθέσεις του κινήματος θα βοηθήσει. Πρέπει όμως η νεολαία να μήν κοιμάται όρθια, να κλείσει την τηλεόραση, και να αρχίσει να διαβάζει, να μάθει τη πραγμάτικά τι συμβαίνει στον κόσμο και μετά να ξεκινήσει να μελετάει αρχαίους έλληνες συγγραφείς, ελληνική ιστορία, εκκλησιαστικά κείμενα. Όλα αυτά δηλαδή που έχουν αφαιρέσει αυτοί οι μάγκες απο τα πανεπιστήμια και τα σχολεία.

Ύστερα μίλησε για το μεταναστευτικό και μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ οτί πρέπει να φύγουν όλοι οι λαθρομετανάστες απο την χώρα, όχι για λόγους οικονομικούς αυτό είναι το δεύτερο, αλλά επειδή αλλοιώνουν την εθνολογική σύνθεση της χώρας, εν ολίγοις με τους ρυθμούς που μπαίνουν σε λίγα χρόνια η Ελλάδα δεν θα υπάρχει!...Μετά σταματήσαμε να μιλάμε για λίγο και απολαμβάναμε την ήσυχη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στομέρος αυτό. Όταν ο πάτερ Ευσέβιος άρχισε να μιλάει αναφέροντας μας τα προφητικά λόγια του Χριστού για την "πύρινη γενιά" που θα κυβερνήσει τον κόσμο και προφανώς εννοούσε τα σημερινά χρόνια και τους σημερινούς ηγέτες και ακόμα βαθύτερα αυτούς που κρύβονται από πίσω απο τις "μαριονέτες" - τους πολιτικάντηδες.
Μετά μας είπε οτί αυτό το μοναστήρι είναι φτωχό ούτε λεφτά για να αναστηλωθεί το καμπαναριό του δεν έχει, όταν του είπαμε οτί και εμείς δεν έχουμε λεφτά να του δώσουμε μας απάντησε οτι δεν θέλει λεφτά απο εμάς, αυτό που θέλει είναι να μείνουμε όρθιοι και να παλεύουμε για την Ελλάδα, να μην αποκοιμηθούμε (δεύτερη φορά). Εμείς του απαντήσαμε οτί αυτό θα κάνουμε, αλλά φεύγοντας θα θέλαμε να δούμε και τον σταυρό που περιέχει Τίμιο ξύλο απο τα Ιεροσόλυμα, αφού φάνηκε ότι είχαμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του μας είπε να τον ακολουθήσουμε στην εκκλησία της Μονής για να μας τον δείξει.

Αφού πήγαμε μέσα στην πανέμορφη εκκλησία της μονής που τους τοίχους της έχουν ζωγραφίσει διάφοροι γνωστοί αγιογράφοι, ο καλόγερος έβγαλε από το στήθος του ένα κλειδί και με τρόπο σχεδόν τελετουργικό ξεκλείδωσε μια ξύλινη διακοσμημένη άτρακτο που εκτός απο τα σταυρό περιείχε και διάφορα άλλα θρησκευτικά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας καθώς και πολλά φυλακτά, τάματα δηλαδή απο διάφορους επισκέπτες. Πήρε με το χέρι του το σταυρό και αφού μας απαγόρευσε να τον φωτογραφίσουμε, μας προέτρεψε να τον φιλήσουμε. Άνετα μπορεί να διακρίνει κανείς στον σταύρο τα κομμάτια απο το Τίμιο ξύλο μέσα απο το γυαλί και το ασήμι που είναι διακοσμημένος έτσι ώστε να προστατεύεται.

Μετά απο όλη αυτή την διαδικασία χαιρετίσαμε τον πατερ Ευσέβιο και ξεκινήσαμε να φύγουμε όπου μας σταμάτησε για λίγο στην πόρτα της εκκλησίας για να μας διηγηθεί μια ιστορία απο τα παλιά. "Ηταν λέει ένας βυζαντινός αυτοκράτορας και είχε έναν ανηψιό αγιογράφο, πριν λοιπόν απο την μάχη του ζήτησε να ζωγραφίσει μια εικόνα της Παναγίας όπου με αυτήν την εικόνα μπροστά απο το στρατό του θα έδινε την μάχη. Ο ανηψιός του  ξεκίνησε να κάνει την εικόνα και αφού τελείωσε το περίγραμμα της την αφήσε στην άκρη για να την τελειώσει την επόμενη μέρα. Όταν  πήγε ξανά στο εργαστήριο του η εικόνα ήταν ήδη ζωγραφισμένη! Το διηγήθηκε αργότερα ενθουσιασμένος στον θείο του και αυτος του απάντησε " ακριβώς αυτήν την εικόνα ήθελα". Παίρνοντας  την εικόνα ο αυτοκράτορας πηγαίνει στην μάχη οπού και την κερδίζει".

Τελειώνοντας την ιστορία ο καλόγερος μας αποχαιρέτισε και μας προσκάλεσε ξανά στην μονή, εμείς βαθιά συγκινημένοι απο τα σοφά λόγια και το θάρρος του γέροντα αποχωρήσαμε με την σιωπηλή υπόσχεση να αγωνιζόμαστε να πετύχουμε αυτα που μας προέτρεψε ο πάτερ Ευσέβιος.
Τα μοναστήρια είναι τα πνευματικά κάστρα του Ελληνισμού και οι μοναχοί οι αφοσιωμένοι στρατιώτες του ελληνικού πνεύματος, εμείς ο κλήρος δεν μένει παρά να εμπνευστούμε απ΄αυτούς και να παλέψουμε...έρχονται άγριοι και γοητευτικοί καιροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου