Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ!!!


Η περιπέτεια των αρχαίων χειρογράφων, ξεκινάει από πολύ παλιά και είναι απο τις πλέον πολυδαίδαλες και ενδιαφέρουσες. Στα καθ'ημάς, είναι γνωστό ότι στο Άγιο Όρος σώζονται ίσως τα περισσότερα χειρόγραφα χριστιανών αλλά και αρχαίων συγγραφέων. Για το τι υπάρχει συνολικά εκεί, εικασίες μόνο μπορούμε να κάνουμε, αφού κυκλοφορούν δημόσια ορισμένοι μόνο κατάλογοι από τους θησαυρούς που κρύβονται στις αθωνικές βιβλιοθήκες.

Από τα πιό αξιόλογα χειρόγραφα με κείμενα κλασικών συγγραφέων που αναφέρονται είναι τέσσερα χειρόγραφα του Ηρόδοτου, το αρχαιότερο απο τα 47 έργα του Πλούταρχου και ένα απο τα 11 απο τον Διογένη Λαέρτιου. Σύμφωνα με αυτό τον κατάλογο η Μονή Ιβήρων κρατά την πρώτη θέση σε χειρόγραφα με κείμενα κλασικών συγγραφέων. Αφού από τα 600 που σώζονται στο Άγιο Όρος, έχει τα 220. Μεταξύ αυτών υπάρχει κώδικας με τα εξής περιεχόμενα : 1. (φ.1) Ευρυπίδης: Φοίνισσες (ακέφαλο) , Ιππόλυτος , Μήδεια (κολοβό) , τρείς τραγωδίες του Ευρυπίδη.
2. (φ.31) Αισχύλος: Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας, Πέρσες.
3.(φ.86) Θεόκριτος: Ειδύλλια( τα 15 πρώτα).
4.(φ.107) Διονύσιος Περιηγητής: Οικουμένης Περιήγηση.
5.(φ.120) Ιωάννης Τζετζής: Υπόμνημα στα έργα και ημέρες του Ησίοδου.
6.(φ.143) Πίνδαρος: Ολυμπιονίκοι και Πυθιονίκοι .

Ο συγκεκριμένος κώδικας πρέπει να γράφτηκε γύρω  στο 1300. Προσφέρθηκε στην Μονή γύρω στο 1600 από τον Μάξιμο Μαργούνιο, Επίσκοπο Κυθήρων. Πάντως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλα σπάνια κειμήλια που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Φίλοι που επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος με διαβεβαίωσαν ότι είδαν χειρόγραφα με επιγράμματα που δεν έχουν δημοσιευτεί πουθενά και που μπορούν ακόμη και να αποδείξουν, για παράδειγμα, τη θέση ταφής του Ησίοδου! Και μερικά εξίσου σημαντικά μνημεία.

Απόσπασμα απο το κείμενο της Αγάπης Νταιφά με τίτλο "Που βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα".



Σημείωση απόρρητου: Κυριαρχεί η άποψη ότι η Ορθοδοξία αποτέλεσε τον τάφο της αρχαίας Ελλάδας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε όμως γιατί το προπύργιο της Ορθοδοξίας στο Άγιο Όρος κράτησε ανέπαφα αυτά τα κείμενα για να τα μελετήσουν και να τα διδαχτούν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων.

2 σχόλια:

  1. Δεδομένου οτι βρίσκονται εκεί αρκετούς αιώνες για ποιά γενία Ελλήνων διατηρούνται?
    Η γνώμη μου είναι οτι τα διατηρούν για να διδάσκονται αυτοί και μόνο αυτοί και κανένας άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον υπερβάλεις. Εάν τα ήθελαν για προσωπική ενημέρωση θα τα είχαν σε κοινή θέα; Γνωρίζεις ότι οι “περιφερικές” βιβλιοθήκες του Μουσείου στο Λονδίνο (Level 7) είναι γεμάτες Αρχαία Ελληνικά Χειρόγραφα; Και ξέρεις πόσα άλλα ακόμα; Το Άγιο Ορός λειτουργεί σαν κιβωτός, κάποτε θα αποκαλυφθεί και αυτό … ίσως και σύντομα, που ξέρεις !!!
    KRATEROS PAP

    ΑπάντησηΔιαγραφή